Tietoja insuliinista

Kun diabetes-diagnoosi on vielä uusi asia, kuulet varmasti hoitotiimisi käyttävän sinulle tuntemattomia tai vaikeasti ymmärrettäviä termejä. Yksi usein mainittu termi on ”insuliini”. Monet ihmiset tietävät, että insuliini liittyy jollakin tavalla diabetekseen, mutta useimmat tuskin osaisivat selittää mitä insuliini itse asiassa on tai mikä on sen yhteys diabetekseen.

Yksinkertaisesti sanottuna: haima tuottaa insuliinia säätelemään verensokeritasoja.

Syödessämme elimistö pilkkoo ruoan sisältämät sokerit ja tärkkelyksen ja muuntaa ne verensokeriksi, glukoosiksi. Elimistö tarvitsee glukoosia solutoiminnan polttoaineeksi. Insuliini on yksi hormonityyppi. Hormonit ovat kemiallisia viestinviejiä, jotka toimivat kuten avaimet, ”avaten ovia” elimistön eri toimintoihin. Insuliini toimii avaimena oveen, jonka läpi glukoosi kulkee matkalla elimistön soluihin.

Haima on vatsalaukun takana sijaitseva rauhanen. Haimasolut sisältävät ”sisäänrakennetun verensokerimittarin”. Terveillä ihmisillä tämä mittari tietää kuinka paljon insuliinia elimistö tarvitsee, jotta glukoosi pääsee matkaamaan soluihin. Se tunnistaa milloin verensokeritaso on korkealla ja vastaa siihen lähettämällä verenkiertoon oikean määrän insuliinia, joka varmistaa glukoosin pääsyn soluihin.

Joillakin tyypin 2 diabeetikoilla insuliinia ei erity tarpeeksi, kun taas toisilla elimistön solut ”hylkivät” insuliinia eivätkä käytä sitä oikein. Tätä kutsutaan insuliiniresistenssiksi. Jos potilaan insuliinituotanto on alhaalla tai hänellä on insuliiniresistenssi, solut eivät saa tarpeeksi polttoainetta, vaan käyttämättä jäänyt glukoosi alkaa kerääntyä vereen. Tämän takia tyypin 2 diabeetikoiden verensokeri on korkealla. Jos korkeaa verensokeria ei hallita tai se jätetään kokonaan hoitamatta, voi seurata vakavia, pitkäaikaisia komplikaatioita.

Diabeteksen alkuvaiheessa verensokeritasoja on parasta hallita ruokavaliomuutoksilla ja liikunnalla. Diabeteksen 2-tyyppi on kuitenkin etenevä sairaus, joten verensokerin hallitsemiseksi on ehkä syytä aloittaa lääkitys ja myöhemmässä vaiheessa myös insuliinihoito. Tämä tarkoittaa elimistön oman insuliinin korvaamista insuliinipistoksilla.

Oman elimistösi toimintojen tunteminen on ensimmäinen askel kohti diabeteksen hallintaa. Keskustele oman diabeteshoitotiimisi kanssa, jos haluat tietää lisää insuliinin vaikutuksista elimistöösi ja sen osuudesta diabetekseen.

3.666665
arvion joka perustuu 3 annettuun ääneen.